Laden Evenementen

CÉSAR FRANCK 200!

In samenwerking met de Maria Magdalena Cantorij biedt Bätz Witte Concerts een extra concert aan in de serie 2022!

In het weekend van 9 en 10 december staan we stil bij de 200e verjaardag van Cesar Franck, die op 10 december 1822 werd geboren in Luik. Een leuk detail is dat Luik toen nog behoorde tot Nederland en César Franck dus kan worden gezien als een geboren Nederlander. Echter hij liet zich uiteindelijk – na veel gedoe – naturaliseren tot Fransman en heeft een onuitwisbare plek ingenomen in de muziekgeschiedenis. Nagenoeg iedereen kent zijn zeer bekende ‘Panis Angelicus’ (afkomstig uit een zeer omvangrijke mis voor koor, cello, harp, orgel en solisten. Voor de echte kenners van zijn oeuvre mogen de grote orgelwerken en zijn symfonische werken niet onvermeld blijven.

César Franck was ook een vernieuwer binnen zijn eigen werkveld, zo spande hij zich in voor kwalitatieve en goed zingbare kerkmuziek, en spande hij zich in voor de kerk die gewijd was aan Ste. Clotilde in Parijs waar hij organist was om misschien wel het mooiste orgel aan te schaffen gebouwd door Cavaillé-Coll. Dit orgel en ook veel andere Franse orgels van dezelfde bouwer nemen een uitzonderlijk positie in vanwege de prachtige, elegante en toch ook robuuste klanken.

Bij deze concerten komt een bloemlezing van het werk van César Franck aan bod: koormuziek, orgelmuziek en muziek voor vocale solisten en instrumentalisten. Daarbij worden de bekendere werken van Franck afgewisseld met enkele minder bekende maar eveneens zeer elegante muziekstukken die een plek kregen in de katholieke liturgie van tijdgenoten als Camille Saint Saëns en leerlingen van César Franck.

Musici:
Rita Fernandez – sopraan
Felipe Carlos – tenor
Christian Beutel – bas
Chema Martinez – cello
Alejandra Rony – contrabas
Sabien Canton – harp
Mark Christiaanse – orgel/harmonium

Maria Magdalena Cantorij | Goes
o.l.v. Rutger Valentijn Mauritz

Datum: 9 december 2022
Tijd: 20.00 uur
Locatie: Grote Kerk – Terneuzen

Muziek voor de 200e geboortedag van César Franck (1822-1890)

Datum: 10 december 2022
Tijd: 20.00 uur
Locatie: Hervormde Kerk – Kapelle
Muziek voor de 200e geboortedag van César Franck (1822-1890)

Toegangskaarten Kapelle: Volwassene € 15,00
Studenten € 7,50 (alleen bij de ingang) / jeugd tot 18 jaar gratis
Er is kaartverkoop bij de ingang, contant of pin

Share This Story, Choose Your Platform!